Uniunea Salvaţi România a luat atitudine miercuri și a salutat decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a nu promulga “legea care împiedica accesul elevilor din România la educaţie pentru viaţă şi sănătate”.

“Parlamentarii USR i-au solicitat preşedintelui, printr-o scrisoare deschisă adresată la începutul lunii iunie, să trimită legea spre reexaminare în Parlament, pentru ca prevederile nocive, care aduceau atingere dreptului constituţional la învăţătură al elevilor, să nu intre în vigoare. Preşedintele a preferat să atace legea la Curtea Constituţională şi suntem optimişti că judecătorii CCR vor împărtăşi opinia noastră potrivit căreia accesul la educaţie al copilului nu trebuie limitat”, arată USR, miercuri, într-o postare pe Facebook.

Conform sursei citate, în România, “ţara cu cele mai multe mame minore din UE”, sunt necesare programe de educaţie pentru sănătate, “nu doar pe hârtie, cum s-a făcut” din 2004 încoace.

“În ultimii 16 ani, de când astfel de cursuri au devenit posibile prin lege, doar 6% dintre elevii din şcolile din România au avut acces la ele”, precizează USR.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis Curţii Constituţionale a României o sesizare de neconstituţionalitate asupra actului normativ care modifică şi completează Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

Legea prevede că în şcoli se vor derula, cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai copiilor, programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv de educaţie sanitară, pentru prevenirea contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor.

Şeful statului indică faptul că modificările efectuate de deputaţi au un obiect de reglementare complet diferit faţă de cel avut în vedere de iniţiator şi, implicit, de Senat, încălcându-se prevederile Constituţiei referitoare la competenţa Camerei decizionale în procedura legislativă.

Pe 5 iunie, parlamentarii USR i-au cerut preşedintelui Iohannis, într-o scrisoare, să nu promulge modificarea Legii educaţiei referitoare la educaţia sexuală, votată de Parlament pe 3 iunie.

Articolul precedentConsilierul local Etienne Ignat a demisionat din PNL și își pierde locul din Consiliul Local
Articolul următorSenatorul Florina Presadă: Înţeleg de ce oamenii sunt dezamăgiţi de politicieni