USR cere PSD-PNL să deblocheze dezbaterile și adoptarea proiectului de lege „Stop petarde!”, ținut în sertare de mai bine de un an, pentru a preîntâmpina producerea de noi accidente cauzate de folosirea materiale pirotehnice.

„Am văzut zilele trecute, odată cu incendiul de la un mall din Cluj Napoca, ce înseamnă materialele pirotehnice lăsate în mâna copiilor. Incidentul era perfect prevenibil! E nevoie de o reglementare mai strictă a acestora, iar cel mai important lucru este scoaterea lor din mâna publicului larg și, mai ales, a copiilor. Pentru că impactul lor asupra oamenilor și animalelor, deopotrivă, este unul dramatic. De la răniri, traume sau sperieturi și până la incendii majore, cum am văzut zilele acestea”, declară deputatul USR Radu Molnar, inițiatorul proiectului „Stop petarde!”.

Inițiativa legislativă interzice deținerea de materiale pirotehnice de tipul petardelor de către persoanele fizice. Totodată, proiectul oferă pârghii Poliției pentru a lua măsuri atât în ceea ce privește antreprenorii care importă petarde și artificii, cât și în cazul pieței negre, al celor care le comercializează direct pe stradă.

Proiectul de lege, depus în aprilie 2022, s-a născut în colaborare cu societatea civilă și a fost dezbătut cu autoritățile – polițiști și pompieri, cu experți în studiul sănătății și poluării aerului, cu biologi și cu asociații de protecție a mediului și a animalelor. Proiectul a primit puncte de vedere favorabile de la Consiliul Legislativ și Guvern și a fost adoptat de Senat în iunie 2022. De atunci este blocat de majoritatea controlată de PSD.

 

Sursa: Realitatea Din USR

Articolul precedentAngajații din Sănătate se pregătesc de grevă! Sindicaliștii strâng semnături pentru declanşarea conflictului colectiv de muncă
Articolul următorMoțiunea simplă împotriva ministrului Educației, dezbătută în Parlament – Ce i se reproșează Ligiei Deca