USR anunţă marţi că a depus amendamente cu modificări radicale la ”proiectul PSD-PNL de aşa-zisă reformă a pensiilor speciale”, care prevăd eliminarea pensiilor speciale ale aleşilor locali, ale grefierilor, funcţionarilor de la Curtea de Conturi, diplomaţilor, funcţionarilor parlamentari şi navigatorilor şi recalcularea pensiilor speciale ale poliţiştilor, jandarmilor, militarilor şi ale angajaţilor altor instituţii de forţă pe principiul contributivităţii şi integrarea în sistemul contributiv general. În cazul magistraţilor, USR propune ca aceştia să primească o pensie de serviciu în cuantum de 65% din veniturile nete obţinute în ultimele 12 luni înainte de data pensionării.

USR afirmă că, pentru ca jalonul din PNRR să fie respectat şi pentru ca România să nu rateze şansa istorică de a primi miliarde de euro pentru şcoli, autostrăzi şi spitale, a depus amendamente cu modificări radicale la proiectul PSD-PNL de aşa-zisă reformă a pensiilor speciale. Propuneri de îmbunătăţire a proiectului au fost depuse şi la Senat, dar coaliţia specialilor a refuzat să ţină seama de ele.

”Deşi au trecut mai bine de trei luni de când trebuia să fie adoptată legea de trecere a pensiilor speciale pe contributivitate, salvatorii pensiilor speciale nu se grăbesc. USR a redepus aceleaşi amendamente ca la Senat pentru a arăta că se poate foarte uşor, dacă se vrea, să trecem totul pe contributivitate, cu respectarea deciziilor Curţii Constituţionale. PSD nu a vrut niciodată, PNL şi UDMR s-au prefăcut că vor în timp ce erau în coaliţie cu USR, acum joacă şi ei pe faţă de partea echipei pensiilor speciale”, declară deputatul USR Cristian Seidler.

Amendamentele depuse de USR la Camera Deputaţilor fac exact ce şi-a asumat România prin PNRR şi cere Comisia Europeană: aduc pensiile speciale la principiul contributivităţii, spune formaţiunea şi prevăd: eliminarea pensiilor speciale ale aleşilor locali, ale grefierilor, funcţionarilor de la Curtea de Conturi, diplomaţilor, funcţionarilor parlamentari şi navigatorilor, recalcularea pensiilor speciale ale poliţiştilor, jandarmilor, militarilor şi ale angajaţilor altor instituţii de forţă pe principiul contributivităţii şi integrarea în sistemul contributiv general.

În cazul magistraţilor, USR propune ca aceştia să primească o pensie de serviciu în cuantum de 65% din veniturile nete obţinute în ultimele 12 luni înainte de data pensionării, pensionare care să se facă o dată cu îndeplinirea condiţiilor de pensionare din sistemul contributiv. În felul acesta, magistraţii ieşiţi la pensie care nu se încadrează în vârsta de pensionare pot reveni în profesie, ceea ce ar rezolva şi actuala criză de personal.

”Totodată, USR propune ca pensiile magistraţilor să fie actualizate simultan şi în procent identic cu majorarea valorii punctului de pensie”, mai anunţă formaţiunea.

”USR a avertizat, în mod repetat, că proiectul PSD-PNL de aşa-zisă reformă a pensiilor speciale nu înseamnă decât salvarea pensiilor speciale, fapt confirmat prin raportul Băncii Mondiale, dar şi de Comisia Europeană”, arată cei de la USR. 

Sursa: Mediafax

Articolul precedentPrimarul Dominic Fritz: ”Ce au în comun AUR, Antena 3, PNL, PSD şi prefectul PSD de Timiş? Toţi m-au atacat în ultimele zile pentru o ştire falsă”
Articolul următorNicuşor Dan: Am câştigat procesul cu Ministerul Fondurilor Europene, în cazul contractului pentru cele 100 de tramvaie Imperio finanţate prin POR