USR cere Guvernului să respecte termenele din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru a nu pune în pericol proiectele finanţate, susţinând că 22 de jaloane, dintre cele 55 pe care România le avea de îndeplinit în 2022, sunt în întârziere.

“Din totalul de 55 de jaloane şi ţinte pe care România le avea de îndeplinit până la finalul anului 2022, 20 sunt în întârziere şi două sunt blocate, potrivit ultimului Buletin de Sănătate PNRR realizat de MonitorPNRR.ro. În trimestrul anterior, 15 jaloane şi ţinte dintr-un total de 24 nu au fost închise la timp. Devine evident că actualul Guvern a renunţat să mai respecte termenele din PNRR. Pentru ultimele două trimestre, premierul şi ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene nu au mai comunicat oficial situaţia implementării jaloanelor şi ţintelor la finalul trimestrelor, aşa cum obişnuiau la începutul anului”, se afirmă într-un comunicat al USR transmis luni.

Potrivit USR, ministerele şi titularii de reforme şi investiţii nu se mai încadrează în programul gândit pentru implementarea PNRR şi prelungesc “foarte mult” îndeplinirea lor, ceea ce amână “nepermis de mult” momentul depunerii cererilor de plată.

România are dreptul, potrivit regulamentului, să depună două cereri de plată pe an din PNRR care ar trebui să aducă la buget aproximativ 6 miliarde de euro pe an, se menţionează în comunicatul citat.

Conform USR, din cauza întârzierilor, anul trecut a fost încasată o singură cerere de plată, cea de-a doua este încă în analiză şi există riscul ca investiţiile de miliarde de euro din PNRR, care au început să fie derulate, să rămână fără finanţare.

“Am mai spus că implementarea PNRR va fi o provocare pentru capacitatea administrativă românească. Tocmai de aceea, am negociat să existe o perioadă de timp între termenele de îndeplinire a jaloanelor şi evaluarea lor efectivă de către Comisie. Am numit acest mecanism ‘timp de rezervă’ pentru situaţii excepţionale. Evaluarea oficială a îndeplinirii jaloanelor şi ţintelor aferente unui trimestru se face, conform regulamentului, la momentul depunerii cererii de plată. Asta înseamnă că pot exista câteva luni între momentul termenelor din PNRR şi momentul evaluării oficiale, de către Comisia Europeană, a jaloanelor. Chiar dacă depăşirea termenelor nu înseamnă automat pierderea banilor, ignorarea lor poate duce la griparea mecanismului care este PNRR”, a declarat Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR.

El a explicat că, anul trecut, pe componentele Fondul Local, Valul Renovării şi Transporturi s-au semnat contracte în valoare de 6,3 miliarde de euro şi, în curând, trebuie semnate contractele pe spitale, alte 1,7 miliarde de euro, iar nu toate aceste sume vor trebui plătite anul viitor, dar aceşti bani trebuie să existe şi să fie chibzuiţi pentru finanţarea investiţiilor respective.

“Anul trecut, dacă respecta termenele, România ar fi putut să primească în conturi 5,4 miliarde de euro. Din cauza întârzierilor, am încasat doar 2,6 din singura cerere de plată analizată şi aprobată. Banii încă nu se pierd, dar, dacă motorul investiţiilor nu este alimentat cu fonduri la timp, riscă să se gripeze. Pentru a evita acest lucru, este absolut necesar ca Guvernul să revină la termenele stabilite în programul PNRR”, a adăugat Cristian Ghinea.

Sursa: Realitatea Din USR

Articolul precedentIlie Bolojan, rămas fără permis în județul Satu Mare, după ce a gonit cu 138km/h! IPJ-ul a dat informații lacunare după 3 zile de la eveniment
Articolul următorUSR: Coaliţia de guvernare a stabilit un “nou record negativ”, proiecte rutiere de aproape 900 km au fost reziliate sau anulate în ultimul an