Fostul ministru USR al Sănătății îl acuză pe actualul ministru că a pierdut 740 de milioane de euro, bani gratis de la Uniunea Europeană pentru investiția în noi spitale.

Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu (USR) îl acuză pe actualul ministru, Alexandru Rafila (PSD), că „minte cu nerușinare”, arătând că acesta „a pierdut 740 de milioane de euro bani europeni gratis pentru spitale pentru că nu e în stare să facă proiectele și Comisia Europeană s-a prins”, iar acum „încearcă să prostească o țară întreagă, punând semnul egal între fonduri europene gratuite/nerambursabile (de la UE) și împrumuturi (de la BEI – Banca Europeană de Investiții)”.

„Domnul Rafila minte cu nerușinare: dacă pierzi 740 milioane euro (pe care le ai) la păcănele și apoi împrumuți suma asta… se cheamă că nu ai pierdut nimic??? Domnul Rafila se știe cu musca pe căciulă. Rău. A pierdut 740 de milioane de euro bani europeni gratis pentru spitale pentru că nu e în stare să facă proiectele și Comisia Europeană s-a prins. O spune chiar dânsul: «Atunci, din cei 2,4 miliarde de euro cât au fost alocați Ministerului Sănătății, Comisia a spus nu vă mai dăm 2,4 miliarde de euro, ci vă dăm 1,7 miliarde de euro»”, afirmă Vlad Voiculescu într-o postare pe Facebook.

Voiculescu mai spune că „domnul Rafila încearcă să prostească o țară întreagă, punând semnul egal între fonduri europene gratuite/nerambursabile (de la UE) și împrumuturi (de la BEI – Banca Europeană de Investiții)”.

„Practic, pentru că a întârziat un an cu lista spitalelor finanțate din PNRR și pentru că nu este în stare – nici dânsul, nici partidele care îl susțin PSD&PNL – să formeze o echipă în subordinea Ministerului care să ducă lucrurile mai departe, lenea și plimbările domnului Rafila ne costă de săptămâna asta încă 740 milioane de euro. Vreo 14-15 spitale de copii precum cel construit de Asociația Dăruiește Viață”, subliniază Vlad Voiculescu.

Context: Alexandru Rafila a declarat, sâmbătă, că Ministerul Sănătății nu a pierdut niciun ban, iar proiectele care nu mai intră în PNRR vor fi finanțate prin Banca Europeană de Investiții. „O prelungire de un an nu înseamnă absolut nimic”, a mai spus Rafila despre soarta proiectelor.

Guvernul a trimis, vineri, la Bruxelles, o cerere de modificare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), la care a adăugat și un nou capitol pentru energie, RePowerEU. Presa a obținut documentul integral. Executivul taie granturi totale de 740 de milioane de euro pentru sănătate.

Șase spitale sau secții noi ale unor unități medicale pierd finanțarea din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), din cauza „riscului ridicat” de nerealizare, potrivit cererii de modificare a PNRR pe care Guvernul a trimis-o vineri la Bruxelles.

Sursa: Realitatea Din USR

Articolul precedentMinistrul Florin Barbu, chemat de USR la comisia de Agricultură
Articolul următorConsilier bătut de oamenii primarului PSD: A îndrăznit să întrebe de groapa de gunoi din localitate