Ordonanța de urgență privind plafonarea prețurilor la energie a fost semnată de Marian Neacșu, secretarul general al Guvernului de la PSD, ministrul PSD Marius Budăi și de ministrul Finanțelor tot de la PSD – Adrian Câciu, transmite USR.

„Ipocrizia lui Ciolacu nu are limite, 3 miniștri PSD au semnat OUG-ul care a creat haos pe piața de energie. Liderul PSD Marcel Ciolacu se plânge iar că altcineva face politica energetică a României. Uită practic că el este liderul celui mai mare partid de guvernare și că în martie ne-a spus, de mânuță cu Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor, că soluțiile lor la criza energetică salvează România și românii”, potrivit unui comunicat de presă al USR.

„Ordonanța de urgență privind plafonarea prețurilor la energie nu are ceva «strecurat» prin ea de nu știu ce omuleți verzi. Acea ordonanță a fost semnată de Marian Neacșu, secretarul general al Guvernului de la PSD, ministrul PSD Marius Budăi și de ministrul Finanțelor tot de la PSD – Adrian Câciu. Ciolacu ne spune practic că miniștrii PSD sunt incompetenți”, spune Cristina Prună, deputat USR și vicepreședinte al Comisiei de industrii și servicii din Camera Deputaților.

În opinia acesteia, „Marcel Ciolacu vorbește cu multă ipocrizie de băieții deștepți din energie ca și când ar fi ceva străin de PSD”.

”PSD și PNL i-au resuscitat pe băieții deștepți prin măsurile de plafonare. Adică printr-o ordonanță care lasă statul păgubit cu zeci de miliarde de lei din cauză că nu există nici un criteriu după care statul sa deconteze aceste sume enorme. Practic, au creat un sistem care duce la creșterea artificială a prețului în piață pe tot lanțul pentru că furnizorii pot cumpăra la orice preț, iar statul le decontează orice diferență dintre plafon și prețul de achiziție. Păi nu or fi oare tot firmele de casă ale lui Ciolacu beneficiare?”, declară Cristina Prună.

USR face apel la coaliția PSD și PNL „să renunțe la abordări falimentare și să adopte soluțiile corecte, pe care alte țări europene le-au pus în practică: pe termen scurt e nevoie de scoaterea mai multor taxe din factură și ajutarea țintită a consumatorilor vulnerabili, iar pe termen lung încurajarea investițiilor ca să producem mai mult”.

„Iar dacă PSD va reglementa prețul din piață toți investitorii vor fugi din România și vom rămâne cu deficitul si cu costuri enorme. USR are un plan pentru a scoate România din haosul pe care l-a creat PSD și PNL. Vom redepune în Parlament legea respinsă de PSD și PNL de reducere a TVA-ului la energie și eliminare a mai multor taxe din factură, acordarea de vouchere pentru consumatorii vulnerabili și acordarea de credit fiscal pentru mediul de afaceri. Facem apel către cele două partide să dea dovadă de responsabilitate și să o voteze”, se menționează în finalul comunicatului USR.

„Cu toţii aşteptăm soluţia de la această şedinţă interministerială. Din punctul meu de vedere şi al PSD, până la data de 1 septembrie trebuie să avem un act normativ aprobat prin guvern pentru perioada următoare. Există o abordare pe aceste luni în care energia e deja vândută şi am văzut că această liberalizare, să nu-i mai spun tâmpită, ci haotică, cum îi spune BNR, a dus, de fapt, la inventarea, din nou, a băieţilor deştepţi din energie. A fost vândută energia cu 3-400 anul trecut, iar azi o cumpărăm cu toţii la 3.000. Avem o supraimpozitare la producători, dar şi acolo cineva a strecurat în ordonanţă să fie luat preţul mediu, astfel încât s-au incadrat sub 450 să fie această supraimpozitare şi chiar mi-aş dori ca prim-ministrul să afle cine a strecurat acest preţ mediu în ordonanţa trecută, să ştim şi noi cine, subteran, face jocurile în energie”, a spus luni dimineață Marcel Ciolacu.

Sursa: Realitatea Din USR

Articolul precedentPreședintele Comisiei Europene intervine în criza energetică: ce îi îndeamnă pe oameni
Articolul următorUSR va depune moţiunea simplă împotriva ministrului Energiei Virgil Popescu