Uniunea Salvaţi România critică proiectul de lege adoptat marţi de Camera Deputaţilor care prevede instituirea unui regim fiscal derogatoriu pentru terenurile din insule, grinduri şi alte suprafeţe de uscat, pe motiv că acesta dă “undă verde mini-paradisurilor fiscale”.

“În timp ce România se confruntă cu o gravă criză de sănătate publică, iar criza economică bate la uşă, PSD şi aliaţii lui duc grija ‘băieţilor deştepţi’ care vor să facă afaceri pe insule şi grinduri fără a plăti impozite statului român şi fără a respecta cerinţele impuse de Legea apelor. Parlamentarii USR au votat ‘împotriva’ proiectului PSD, mai ales că există serioase semne de întrebare cu privire la neconstituţionalitatea acestuia”, se arată într-un comunicat de presă USR.

USR aminteşte că, după o primă decizie a Curţii Constituţionale nefavorabilă lor, social-democraţii au revenit şi proiectul de lege iniţiat de senatorul Şerban Nicolae a fost adoptat de majoritatea controlată de PSD, “dându-se astfel undă verde mini-paradisurilor” fiscale.

“Legea domnului Şerban Nicolae, cu păcănelele pe insule, s-a întors în plen cu o nouă modificare toxică: exceptarea de la prevederile Legii apelor. Adică, ai insule, ai grinduri care nu se mai supun Legii apelor, care prevede o serie întreagă de reguli şi interdicţii valabile în toată România. Este evident că un astfel de amendament încalcă orice normă de bun simţ, cum este evident că şi în această formă legea este neconstituţională. Apoi, au introdus şi posibilitatea ce regimul derogatoriu să se aplice şi suprafeţelor mai mici de 35 de hectare, dar nu mai puţin de 10 hectare. Întreb şi eu: cine are 10 hectare şi pe ce insulă ca să nu ne mai chinuim cu legi din acestea cu dedicaţie? Cine este sponsorul care a trimis această lege în plenul Parlamentului?”, a declarat deputatul USR Cătălin Drulă.

Conform comunicatului, în comisiile de specialitate au fost operate unele modificări “în sensul îmbunăţirii” proiectului iniţial: au fost eliminate jocurile de noroc din lista activităţilor ce pot fi desfăşurate, iar regimul fiscal derogatoriu prevăzut, în principiu, doar pentru insule, grinduri şi alte suprafeţe de uscat mai mari de 35 de hectare.

“La propunerea PSD, regimul derogatoriu se va putea aplica, însă, şi unor părţi din terenurile definite mai sus dacă suprafaţa lor nu este mai mică de 10 hectare. Tot în comisii şi tot la propunerea PSD, a fost introdusă o nouă prevedere deosebit de toxică: în cazul terenurilor vizate nu se vor aplica prevederile Legii apelor nr. 107/1996, lege care stipula anumite interdicţii şi criteriile de mediu ce trebuie să fie respectate”, evidenţiază USR.

Potrivit acestui partid, terenurile vizate de proiectul PSD vor fi scutite de taxa pe teren, iar activităţile economice desfăşurate acolo inclusiv turism, agrement, alimentaţie publică, comerţ cu amănuntul şi serviciile conexe acestora vor beneficia de TVA redus de 5%, “la fel ca manualele şcolare şi locuinţele parte a politicii sociale”, dar şi de impozite şi taxe locale reduse cu 50%.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, în calitate de for decizional, proiectul de lege care prevede instituirea unui regim fiscal derogatoriu pentru terenurile din insule, grinduri şi alte suprafeţe de uscat, pentru construcţiile ridicate pe acestea şi activităţile economice de producţie de energie regenerabilă, turism, agrement, alimentaţie publică, comerţ cu amănuntul şi servicii conexe desfăşurate în aceste zone.

 
 

Sursa: Realitatea Din USR

Articolul precedentAutoritatea Electorală Permanentă a anunțat câți români au drept de vot pentru alegerile parlamentare
Articolul următorDominic Fritz, primarul Timișoarei: “Prioritatea este creşterea numărului de paturi cu oxigen”