Uniunea Salvaţi România a consideră că Legile Educaţiei prezentate luni de ministrul Ligia Deca rămân “la nivel de intenţii frumoase” şi abordează “doar schimbări tehnice, marginale”.

“USR consideră că modificările la Legile Educaţiei, aşa cum au fost ele prezentate în conferinţa de presă de astăzi, nu pot face parte dintr-un program intitulat “România Educată” şi nu pot moderniza sistemul de educaţie. Legile Educaţiei prezentate astăzi rămân la nivel de intenţii frumoase şi abordează doar schimbări tehnice, marginale”, afirmă reprezentanţii USR, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Potrivit USR, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, “nu doreşte consultări reale” pentru a îmbunătăţi legile.

“Legile, în forma prezentată, arată o uriaşă teamă de reformă, nu curaj pentru a schimba ceva. Practic, ni se confirmă că politicul înghite educaţia. Toată situaţia de acum e cauzată de felul defectuos în care a fost organizat întregul proces, mai ales în ultimele luni. Nu au fost ascultaţi specialiştii. Obiectivele prezentate astăzi sună frumos, dar legea eşuează în a le atinge”, afirmă senatorul USR Ştefan Pălărie, citat în comunicat.

În opinia USR, în proiectele de lege prezentate luni se observă “tendinţa de feudalizare” a sistemului educaţional şi continuarea practicii “de politizare” a lui.

USR susţine că elevii vor fi în continuare “discriminaţi” la admiterea în liceu, salarizarea profesorilor rămâne într-o “formulare frumoasă, declarativă, dar care nu produce rezultate concrete”.

“La nivel de incompatibilităţi pentru funcţii de conducere se observă cedările politice în faţa baronilor locali. Deşi ministrul Ligia Deca a vorbit despre un capitol dedicat siguranţei şcolare, legea cuprinde în continuare excepţii pentru funcţionarea şcolilor fără aviz IGSU, iar ministrul a pasat problema la alte instituţii. Transportul şcolar rămâne şi el într-o zonă de incertitudine, într-un ping-pong între Guvern şi autorităţile locale. (…) Ni se promite un 15% la educaţie, care ar trebui să rezolve în mod magic problemele, dar care rămâne o himeră politică la fel de mare ca acel celebru 6%”, se mai afirmă în comunicat.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a prezentat luni, într-o conferinţă de presă, proiectele noilor legi ale educaţiei. 

Sursa: Realitatea Din USR

Articolul precedentDeputatul USR Emanuel Ungureanu: Ministerul Sănătății știa de 4 ani că se reutilizează dispozitive cardiace luate de la cadavre, „dar a tăcut”
Articolul următorDeputații vor să cumpere bilete de avion și cazare la hoteluri din străinătate, de 7 milioane de lei. Achiziție uriașă în vremuri de criză