Deputatul USR Emanuel Ungureanu a susţinut, marţi, că parlamentari PSD, cu ajutorul unor liberali care au tăcut, au vrut să amâne aplicarea Planului naţional de combatere a cancerului, proiect dezbătut în Comisia de sănătate.

“Astăzi, în Parlament, în Camera Deputaţilor, s-a dat o bătălie foarte dură pentru a păstra în forma iniţială planul de combatere a cancerului. S-au spus cuvinte foarte dure, pentru că există o realitate cruntă: nu poţi să fii parlamentar, să fi avut o boală cronică şi să accepţi fără să ai o reacţie foarte fermă să se amâne un plan naţional de cancer cu un an şi să se prelungească din 2024 până în 2035. Ce am oprit astăzi, după dezbateri foarte dure, a fost o probă de cinism din partea unor parlamentari din PSD, în mod special, care erau ghidonaţi de domnul Rafila, şi care au încercat în mod cinic, în mod ticălos (…) ‘amânarea extirpării tumorii cu un an’. Asta vor, din păcate, să facă o parte dintre PSD-işti, la care au achiesat, din păcate, şi o parte dintre PNL-işti, prin tăcere – acceptarea unui amendament strecurat ieri după-amiază şi completat apoi în mod pervers prin care acest Plan naţional de cancer era amânat întâi între 2024 şi 2030, apoi nu de la 1 ianuarie 2023, ci de la 1 iulie 2023”, a afirmat Ungureanu, la Parlament, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, în final, “după bătălii crunte”, după “cuvinte mai dure” pentru care şi-a cerut scuze, a reuşit aducerea Planului de cancer aşa cum a fost gândit iniţial.

“Cel mai mare sabotor al Planului de cancer a fost domnul Rafila. Acum, la această oră, avem un Plan de cancer care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2023 şi se implementează în etape până în 2030. Avem însă de la 1 ianuarie 2023 un set de măsuri excelente care pot fi puse în aplicare pentru pacienţii cu cancer. (…) Oricine opreşte un pacient cu cancer să ajung la tratament mai devreme cu un an poate fi catalogat cu orice cuvânt dur din DEX. (…) Limbajul a fost unul dur, raportat la un eveniment dur. (…) Am spus că amânarea cu un an a unui plan naţional cu cancer este o lipsă de bun simţ, după ce te-ai lăudat la pacienţi că se face la timp”, a completat deputatul USR.

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect de lege.

Sursa: Realitatea Din USR

Articolul precedentPrimarul Timișoarei, Dominic Fritz, a dat în judecată un celebru clan de romi din oraș
Articolul următorUn senator USR s-a ales cu plângere penală după ce a lovit violent un inspector bancar