Preşedintele USR, deputatul Cătălin Drulă, l-a criticat, luni, pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, căruia îi reproşează adoptarea Ordonanţei de urgenţă care prevede taxarea prosumatorilor, pe care o califică drept “o sfidare la adresa românilor în plină criză energetică”.

“Această taxă pe soare, despre care USR a vorbit în ultimele zile, este o sfidare la adresa românilor în plină criză energetică. Am văzut nişte declaraţii confuze, practic nişte minciuni. În acelaşi timp, ministrul (Energiei) ne spunea că ne garantează că nu crede că o să fie taxe, dar textul legislativ, Ordonanţa de urgenţă adoptată, spune că oamenii vor fi taxaţi şi pentru energia pe care şi-o generează singuri cu panouri fotovoltaice”, a afirmat Drulă.

El a adăugat că declaraţiile social-democraţilor pe acest subiect sunt “complet ipocrite”, în contextul în care l-au susţinut pe Virgil Popescu în funcţia de ministru.

“Virgil Popescu este încă ministru doar din cauza celor de la PSD. Cei de la PSD, în septembrie când USR şi Forţa Dreptei au depus moţiune, au făcut scut în jurul ministrului Virgil Popescu, aşa că ieşirile de ieri şi de astăzi ale PSD, care şi-a dat seama ce pocinog a făcut acest Guvern care vrea să taxeze românii pentru soare, sunt complet ipocrite, când chiar dânşii sunt cei care au făcut scut în jurul acestui ministru”, a susţinut Cătălin Drulă.

Potrivit liderului USR, Guvernul ar mai avea timp să retragă această ordonanţă, chiar dacă textul a fost publicat în Monitorul Oficial, ţinând cont că acest act normativ este şi un semnal negativ dat industriei.

“USR a făcut ca de fiecare dată opoziţie profesionist, a stat şi s-a uitat pe texte de lege date noaptea de acest Guvern, a adus acest subiect în spaţiul public, într-un mod în care sperăm ca acest Guvern să dea înapoi, să retragă acest text. Mai este timp chiar dacă l-au publicat în Monitorul Oficial, nu ar fi prima dată să retragă un text de lege. Nu obligă Directiva europeană ca Guvernul României să taxeze prosumatorii. Directiva europeană dă o posibilitate şi nu e prima dată. Sunt multe alte directive europene care spun că statul membru poate. De la statul membru poate, la un text de lege care introduce imperativ taxarea chiar şi din 2026, aşa cum a spus ministrul astăzi, este o cale lungă”, a menţionat Drulă.

El a completat că, în prezent, din cauza crizei energetice, se caută capacităţi noi de producţie.

“Dincolo de absurditatea taxării energiei generate pentru consum propriu, este un semnal care este dat industriei. Ce investitor, când proiectele pe energie sunt pe 15 ani, pe 20 de ani, pe 25 de ani, mai merge înainte cu investiţiile când ştie că avem un astfel de Guvern iresponsabil care nu ştie de unde să mai scoată bani şi introduce acest solărit, această taxă pe soare şi ştii că, atunci când vei investi, peste un an sau doi, Virgil îţi introduce un altfel de taxă sau impozit şi planul de afaceri este dat peste cap”, a concluzionat Cătălin Drulă.

Sursa: Realitatea Din USR

Articolul precedentDeputatul USR Bogdan Rodeanu: „Ce motive are George Simion de este atât de mârșav cu Republica Moldova? Oare nu mai curg banii de la Moscova?”
Articolul următorCOMUNICAT – Trustul Realitatea Media respectă independența editorială a concurenților direcți și nu este implicat în nicio luptă cu postul B1 TV