Preşedinţa Comisiei pentru muncă din Camera Deputaţilor Oana Ţoiu a organizat vineri, împreună cu platforma organizaţiilor specializate în lupta împotriva traficului de persoane, ProTECT, masa rotundă „Combaterea fenomenului de trafic de persoane”. La discuţie au participat ambasadorul Marii Britanii în România Andrew Noble, reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, ai autorităţilor naţionale şi ai organizaţiilor neguvernamentale, parlamentari şi europarlamentari, informează news.ro.

„Anul acesta este unul critic, în primul rând pentru că sunt din ce în ce mai multe victime şi posibile victime care au nevoie de siguranţă şi ajutor dar şi pentru că există riscul unor sancţiuni economice în contextul internaţional dacă reversăm tendinţa de creştere. Deşi sub raportate cifrele indică o creştere a numărului de minore traficate. Jumătate din victime provin din mediul rural şi dacă studiem nivelul de pregătire pentru piaţa forţei de muncă vom vedea că mai puţin de jumătate dintre victime au peste 8 clase absolvite. Este important să adresăm fenomenul şi din perspectiva prevenirii şi a reintegrării. La ce ne angajăm astăzi aici este la colaborarea interinstituţională necesară combaterii fenomenului şi la un parteneriat constant cu societatea civilă, precum şi la sprijinul necesar în Parlament”, a afirmat Oana Ţoiu, în deschiderea dezbaterii de vineri, potrivit unui comunicat de presă al Alianţei USR-PLUS, citată de news.ro.
 
De asemenea, preşedinţa Senatului Anca Dragu a vorbit despre amploarea fenomenului şi factorii care trebuie combătuţi, precum sărăcia şi lipsa educaţiei, pentru a stopa traficul de persoane.
 
„Susţin identificarea golurilor din legislaţie pentru a face modificările necesare. În prezent, 25 milioane de persoane sunt private de dreptul fundamental la libertate fiind exploatate. Femeile şi copiii reprezintă marea majoritate. Din cifre vedem ca la nivelul anului 2020, conform raportului ANITP, au fost raportate în jur de 600 de victime dintre care 80% sunt femei. Factorii care favorizează traficul de persoane sunt sărăcia şi lipsa educaţiei, aspecte care vulnerabilizează şi trebuie combătute.”, a transmis Anca Dragu.
 
În contextul discuţiilor, reprezentanţii Ministerului Justiţiei au prezentat detalii referitoare la Fondul Naţional pentru Prevenirea Criminalităţii care va fi operaţionalizat prin intermediul ANABI. Acesta va fi alimentat cu sume de bani confiscate şi cu cele rezultate din valorificarea bunurilor confiscate din proceduri judiciare penale şi va putea acoperi unele nevoi specifice ale instituţiilor publice şi ale organizaţiilor nonguvernamentale, inclusiv programe de protecţie şi asistenţă a victimelor infracţiunilor.
 
„Acest flagel trebuie combătut, pe toate planurile. Mult timp, Justiţia din România a fost deficitară în apărarea victimelor traficului de persoane şi în pedepsirea celor responsabili. Statul este responsabil să pună la dispoziţia victimelor pârghii dinamice şi efective pentru diminuarea impactului profund al traumelor. Putem răspunde acestei aşteptări printr-o formare specializată a magistraţilor, prin adaptarea cadrului judiciar la nevoile victimelor şi prin identificarea zonelor de intervenţie în legislaţie. De asemenea, nu trebuie să economisim niciun efort în pedepsirea traficanţilor şi destructurarea reţelelor.”, a explicat ministrul Justiţiei Stelian Ion.
 
Andrew Noble a reiterat sprijinul constant al Ambasadei Marii Britanii şi Irlandei de Nord în combaterea fenomenului, în colaborarea transfrontalieră necesară acestui lucru şi a societăţii civile implicate în combaterea fenomenului.
 
„Reprezentanţii societăţii civile şi-au reafirmat disponibilitatea de a pune la dispoziţia autorităţilor şi a legislativului competenţa acumulată în anii de practică alături de beneficiari. Acestea au subliniat necesitatea alocării resurselor financiare necesare, a dezvoltării infrastructurii de centre şi dezvoltarea şi finanţarea publică a asistenţei specializate. Reprezentanţi ai societăţii civile au îndemnat la prudenţa pentru a nu genera revictimizare, au semnalizat necesitatea criminalizării cererii precum şi riscurile ridicate în pandemie în procesul de reintegrare. Rezultatele slabe din ultimii ani în confiscarea averilor dobândite ilicit de pe urma traficului de persoane au fost de asemenea menţionate, împreună cu necesitatea unor măsuri concrete în acest sens”, mai arată sursa citată.
 
La întâlnire au fost prezenţi reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne, Agenţia Naţionale de Combatere a Traficului de Persoane, ANDPDCA, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, Patriarhia Română, organizaţii non guvernamentale.
 
„Ultimele rapoarte europene plasează România pe primul loc în ce priveşte ţara de cetăţenie a victimelor înregistrate. Aceste rapoarte mai dau nişte date îngrijorătoare, trei sferturi sunt femei, jumătate cu cetăţenie europeană, iar în ce priveşte traficul de copiii un sfert sunt cetăţeni europeni. E nevoie să ajungem la tineri, să le comunicăm pe reţelele de socializare, acolo unde sunt ei, despre ce înseamnă pericolul real al traficării”, a subliniat europarlamentarul USR PLUS Ramona Strugariu.
 
Oana Ţoiu şi-a luat o serie de angajamente faţă de cei prezenţi, în baza angajamentelor din programul de guvernare, dar şi a unor paşi concreţi de organizare precum organizarea unei noi discuţii peste şase luni pentru a evalua demersurile făcute în acest timp şi urgentarea proiectelor de lege menite să protejeze victima şi să pedepsească traficantul.
 
„Alături de societatea civilă, ministerele responsabile şi cancelaria primului ministru vom ţine împreună o foaie de parcurs astfel încât să nu ne întâlnim la această masă peste câţiva ani de zile să discutăm despre aceleaşi probleme vechi nerezolvate ci despre paşi concreţi făcuţi şi etapa următoare”, a conchis Ţoiu.
 
Potrivit sursei menţionate, platforma PRO-TECT reuneşte 20 de organizaţii specializate în combaterea traficului de persoane (www.trafic-de-persoane.ro).

Sursa: Realitatea Din USR

Articolul precedentEXCLUSIV LEGILE PUTERII Emanuel Ungureanu: Aparținătorii trebuie să primească date despre pacienți
Articolul următorClotilde Armand lasa peste o sută de angajați ai primăriei Sectorului 1 fără spor de antenă